sabato 3 maggio 2014

NATURAL CITY - Berlin Natural Science Museum // FIRST PRIZE - NAS ARCHITECTURE - Giraud Guillaume, Balalud De Saint Jean Hadrien, Laure Johan - FRANCE


















IN BETWEEN MUSEUM
The design of the Museum is supported on a wish of mix different programs related to research, education and exposure to create an interactive and interconnected space. The first idea is to build on the foundation of a Museum of Natural Sciences in the approximate maximum nature and which is exposed to the interior. Not to build a tall building we have chosen to bury most of the museum and offer a ground floor open (visually) playing with a topography featuring a cityscape. To be found on the Museum volumes rational that resume surrounding typologies and street alignments. These volumes are intended for easy operation and remain in connection with the Museum with large patio overlooking exhibition spaces.
The facades are treated to reflect the surrounding landscape while protecting from the sun. The inclination of the reflecting Pannels is to open to the north and capture the indirect light.
The facades of the ground floor are very transparent in contrast to let the look to exhibitions, distributed throughout the topography. Museum comes to blend into the landscape and the post is in response to the trunks of trees. 
Front of the Museum, a large plant site is available to visitors and residents. This space is penetration into this landscape in which we wander at will. Museum unfolds gradually as we advance and stimulates curiosity is not fully visible from the street.
The museum wants to be the transition between nature and urbanity kind of wink to the evolution of man in his environment.













NATURAL CITY - Berlin Natural Science Museum // SECOND PRIZE - SEPTEMBRE - Lina Lagerström ,Memia Belkaid, Dounia Hamdouch, Sami Aloulou, Emilia Jansson


























Berlin
Due to its history Berlin has a disparate and disjointed urban weft with important ruptures in its block structure. A quite common typology is the “palace”, a rectangular, freestanding building with a strictly ordered facade, especially for museums, with examples like the Altes Museum by Karl Friedrich Schinkel and the Neue Nationalgalerie by Ludwig Mies van der Rohe. In order to keep continuity with the urban landscape the New Natural Science Museum Wunderkammer inscribes itself in this historical Berlin typology of “palace museums” with its rectangular volume, entrance gallery and monumental strictly ordered facade. 
The Museum
The concept is clear and manifest. A generous interior void, from which the whole collection is visible. A contemporary “Wunderkammer/Cabinet de curiosités” where the objects are not arranged in the classical way.  The building is organized in two parts around the large void which allows for two façades, one internal and one external. The outer layer houses the work and research part of the program, with functions such as administration, library, laboratories, taxidermy workshop and activities for the public. The glazed inner layer is dedicated to the exhibition of natural objects, positioned in boxes of different sizes. One of the biases of the project is to not separate the storage / archiving from the exposition areas. All objects of the collection are shown to the public. Another bias is to find an alternative taxonomy, a possibility to arrange the world in a new way. By altering the linear procedures of the 19th century, and exploring an organization in coherence with the 21th century. 















The Site
The implementation of the new natural science museum articulates the different elements of the context, today disparate and unstructured.  A slight tilt of the building allows for a public place opening up for visitors coming from the Banhoof zoo. A botanical garden establishes a human scale between the Volkswagen university building and the museum. The link between them is assured by a public gallery on the side of the Museum.The configuration asserts the intellectual and cultural vocation of the building in its urban environment. It offers workspaces with interesting and inspiring views of the city, the university area and the zoo.  The transparent facade that exposes the people working within the museum weaves a tangible link with neighboring universities, as well as the botanical garden in front. The botanical garden ensures the continuation of the museum and serves as a privileged public space for encounters between researchers, students and the public.

NATURAL CITY - Berlin Natural Science Museum // THIRD PRIZE - COMAC ARCHITECTS - François Jaubert , Bastien Beguier - FRANCE

INTERNAL CAVITY
The Berlin Sciences museum program as been devided in two, a conceptual approach that is creating a public space connected to the city and an exhibition space creating an internal cavity.
The plot is becoming an urban space that connects the university district, the train station and the zoo, on which is flotting the exhibition cube.
The museum welcomes the vistors till the underground entrance where an atrium is being digged from the green esplanade.
The underground floor, delighted by six patios, is containing all the falicities that are serving the museums (administrations, educative activities, research center, library, storage and technical space)
The exhibition spaces are being spread out around an atrium, a modern approach of the prehistoric cave. The floors are creating porosity by going in and out playing with the program of the museum and bringing a theatral light throught the museum.
On the top floor, the auditorium is closing the cube and offers a panoramic terrasse orientated to the zoo.
The science museum is creating a tension between the earth and the sky,  the past and the future, the present time is being respresented by light who is crossing the layers of the human history.




sabato 12 ottobre 2013

L.I.BO. - Living in Borneo // FIRST - BUILDING VOID - Luca Caroti, Elena Capodarca - ITALY

The West 8 master plan sets imaginative guidelines for the development of streetscape, parking and private open spaces, including guidelines concerning storey height and plot width. The master plan is based on a new approach towards the demand of single-family houses (i.e. a demand regarding generous private outdoor space, a secure parking space, in an atmosphere of safety and individuality). West 8 succeeds creating a framework for high density living spaces, that satisfies the overall requests for a conventional housing unit.
The variety of building types with separated apartment blocks and the waterfront adds personality to the peninsulas. Streets are well overlooked, allowing to have public spaces where one can feel safe. The narrow low-rise housing types are conceived as inwards patio houses. The private outdoor spaces, as well as the parking places, are to be found within the plot, whereas car ports share the street frontage with the entrances.
The master plan requests a 30%-50% void in each of the individual houses. The architects were challenged to develop a space organization in which a small patio should serve both for the daylight penetration and as personal outdoor space. This concept creates a series of new building typologies that suit the high density and the back-to-back structuring of the houses.
The patios are expression of individuality and privacy, but, at the same time, most of the patio are indirect connected to the street and the quays. In the rough and open harbour landscape the patios offer an unexpected and “cozy” world. The sculptural blocks also enclose a collective void, courtyard or garden.



In this context, the void becomes an element of construction which characterizes each individual dwelling, being more important and central than the building structure itself.
The proposed project defines a single family residential building, in continuity with the existing buildings, developing a new area that has a public function, serving the whole neighborhood.
In this project the void is the main element and the heart of the housing.
The rooms are, in fact, designed around the large central void which traverses vertically, connecting sky and water and allowing a greater distribution of sunlight and a natural ventilation. Also a large library follows the rise on every floor and becomes a piece of furniture and separation of spaces.
At the water level, there is the living area with kitchen and living room overlooking water; from here a passage over the water leads to a possible covered mooring space. Upstairs, in addition to the garage and a bicycle storage, a large office space overlooks Borneo, thanks to a large window.
On the upper floors there are two large double bedrooms (one main bedroom and one children bedroom) and service rooms; moreover, here are to be found a recreation and a wellness area. The roof is planned as “green zone”: a green roof and photovoltaic panels are to be installed, and an outdoor living space. Another green technology adopted in the project is the water source heat pump for heating and cooling of the rooms.

At the moment, water and road level are different in height, making them clearly separated from one another. The project aims to link the two levels in a gradual way.
Our idea is to dematerialize the road and create recycled wood surfaces at different heights in order to allow an approaching to the water and to create, at the same time, different utility areas without the use of separation elements, while maintaining a total uniformity in design.

Even here the void is an element of design.

L.I.BO. - Living in Borneo // SECOND PRIZE - FUZZ.BOX - Laurence McMahon, Bradley Edwards - U.S.A.

FUZZ.BOX
harnessing the power of the in-between

Fuzz.Box utilizes a revolutionary system of energy collection that can power the entire Borneo-Sporenburg neighborhood. The environment of Amsterdam is particularly well-suited for wind-based sustainable energy. With an average constant wind speed of 23 kilometers, wind energy is readily and constantly available. Fuzz.Box is a series of interstitial wind tunnels covered in piezoelectric fibers. Piezoelectric fiber technology is currently only used in small-scale energy harvesting applications, such as fibers within clothing. Piezoelectric fibers convert mechanical and kinetic energy to electricity. The piezoelectric fibers covering the Fuzz.Box generate energy from their swaying back and forth in the wind. Each fiber can generate up to a watt of energy a day. Moreover, the formal configuration in plan and section create a series of wind tunnels, based on the venturi effect. The venturi effect is the phenomenon whereby pressure -- and thereby wind speed -- is increased with decreased container volume. The scoops and contractions within plan and section that give the Fuzz.Box its faceted appearance increase wind speed to increase energy production. The more the fibers move, the more electricity is created.  With a total of 5,610,000 fibers covering the surface of the building, Fuzz.Box generates 2244kWh of energy a day, or enough energy for sixty-four houses.


The façade is composed of layers of lightweight material. The piezoelectric fibers attach to a layer of resin mounted on a rainscreen. The cantilevered floorplates are supported by a system of deep cantilevered steel beams that are spanned by open-web joists. The floor and ceiling plates expand and contract to increase the pressure of airflow, thereby creating more electricity. The building acts as a series of self-contained volumes through which the peripheral core pierces to allow the continuation of service spaces and circulation. Together, the volumes of the floorplates and the ethereal quality of the piezoelectric fibers create a hybrid and dialectic relationship in which the user is constantly held in the interstitial space between mass and void, light and earth, nature and domesticity.
 The site is located at the end of the Borneo-Sporenberg peninsula in Amsterdam. The West 8 development established a series of row-houses with ample sidewalks and space for trees.  Respecting the existing urban condition, Fuzz.Box is a single-family house with spaces for bedrooms, living, bike storage, garage, and roof terrace. Fuzz.Box acts as a beacon for the peninsula to energize the surrounding neighborhood and public space. Moreover, Fuzz.Box’s eccentric appearance compliments the built fabric’s existing diversity.
The public space extends further into the water, creating a ground level tree-lined park that ramps down to the Happistapp -- a piezoelectric rubber dock that generates energy by movement across its surface and the movement of the water.

L.I.BO. - Living in Borneo // THIRD PRIZE - OPEN SPACE - Tommaso Secchi, Dario Ruberti, Lucia Frascerra - ITALY

Overview
Attention to social aspect, attempts to interconnect personal emotions with human rationality can be probably described as the main distinctive features of the contemporary Dutch architecture.Dutch urban planning presents a perfect example of how the quality of public space and privacy can be reconciled therefore interacting with each other.Borneo Sporenburg project is aimed to become a perfect respond to a new concept of life requested by the modern society.Indeed, life seems to be more simple, genuine, informal and jovial; The lifestyle immediately becomes an indicator of living standards.The usage of different building configurations is the main principle of Borneo SporenburgBig “screen windows” of the houses, which are located everywhere along the beautiful city canals, amazes passers-by by the reflections on the water, at the same time allowing them “to share” experiences with  local inhabitants. One of the first impression when seeing Borneo Sporenburg is how the water takes the different elevations merging them into something uniform.






Public Space Concept·       

The main concept of our project is turning the reflection into something real, concrete, tangible! The wood dock, located at the headboard, represents the GLARE of the existing buildings. The rhythm created by the Borneo houses facades is maintained thanks to the poles: they represent the profile of the buildings as well as being the dock structure. The structural reinforcement cables create a perfect harbor scenario. The lampposts are located below the beams of the high poles in order to light up the dock.
The dock is composed of several different  functions: bike-parking, benches, playground, green areas and functional areas.

Private Space Concept 
The house is made of wood and walkable polycarbonate mostly, representing project ecological features.The concept of the famous big Dutch windows, left uncovered day and night,  represents the concrete articulation of the boundary between the public and private life. Bedrooms and services are slightly hidden in the back of the house. The main living space is "forwarded towards the outside landscape", creating an amazing view out of the windows. The entire transparent facade can be easily opened by a hand lever. The large living space is continual with all the floors of the building even when the “openable” wall is closed.·       When the facade is opened, the whole harbor panorama becomes a space in direct contact with the house, a huge "screen a "unique" window, an “open space”.ì The use of polycarbonate allows natural light filtering and considerable energy saving. In addition, this material has excellent thermal characteristics. The house gets energy from the wind power system located on the roof.